Møt et apparat: Jørgen Syvertsen

Ricco Førgaard

Seniorkonsulent

portrait image decoration

Publisert Torsdag 18. februar 2021
Sist oppdatert Fredag 8. oktober 2021

Jørgen startet i Apparat 1. februar 2021. Her forteller han litt om hva han interesserer seg for.

Fortell litt om hvem du er

Jeg er en glad gutt på 41 år, gift med Anita og jeg har 2 barn fra tidligere - en gutt på 16 og en jente på 21. Jeg har lang erfaring som utvikler og har jobbet i forskjellige roller innenfor fagfeltet siden jeg gikk ut av Høgskolen i Bergen i 2001, deriblant utvikler, arkitekt og utviklingsleder. Jeg har gjennom karrieren jobbet mye med .Net, og i senere tid en god del med med mobilutvikling for iOS med Swift og SwiftUI. Jeg har fått en stor lidenskap for mobilutvikling og synes dette er ekstra moro å jobbe med. Det er noe eget med å se resultatene av arbeidet sitt som noe konkret på en fysisk device og føle at jeg leverer noe som reelt gjør en forskjell for sluttbrukeren.

Hva jobber du med for tiden?

Jeg jobber for tiden med Apparat sitt timeføringssystem. Det er basert på React som frontend-lag og med Google Firestore som datalager. Jeg synes det er bra å kunne bruke litt nedetid mellom oppdrag på å videreutvikle meg og leke litt med teknologier jeg ikke er så kjent med, og så er det jo en stor bonus at jeg kan bruke dette til noe som blir nyttig for alle i Apparat fremover.

Hva foretrekker du å bruke fritiden på?

På fritiden liker jeg godt å kjøre litt gokart, samt å ta en sykkeltur om det er bra vær. Jeg liker godt å reise, og om sommerferiene pleier vi å trekke mot varmere strøk i form av en cruise-ferie enten i Middelhavet eller i Karibien ut fra Florida. Ellers har jeg en Prusa 3D-printer som krever litt oppmerksomhet i blant og det blir innimellom tid til litt gaming også. Både jeg og Anita er hjemmekjær, så vi trives også godt med å slappe av på sofaen foran en TV-serie, noe det har blitt mye av i annerledesåret 2020.

Hva gjør du for å holde deg oppdatert på teknologifronten?

Jeg er stor tilhenger av erfaringsbasert læring, så jeg liker å prøve ut og eksperimentere med nye ting for å lære meg hvordan de fungerer og hva de forskjellige teknologiene passer best til. Det er en gang sånn at selv om du har en ny, fin hammer, er ikke hele verden en spiker, så det gjelder å ta i bruk riktig teknologi og verktøy til å løse oppgaven på best mulig måte. Ellers setter jeg stor pris på å være del av et godt fagmiljø hvor det er takhøyde for å diskutere teknologi og komme frem til gode løsninger og til å få inspirasjon til nye ting å sette seg inn i.

Hva tenker du om SwiftUI?

SwiftUI er ganske behagelig å jobbe med, gitt at du har et use-case hvor dette passer. Språket bærer fortsatt preg av å være noe umodent, så det er en del tilfeller hvor det ikke vil være formålstjenlig å bruke SwiftUI. Dette gjelder spesielt i litt større og mer kompliserte apper. Når det er sagt, så er det veldig greit at du ikke er bundet til å bruke enten Swift med Interface Builder eller SwiftUI, du kan fint kombinere begge språk i samme app og bruke hver av de til det de er gode til. Det er også veldig fint å bruke til litt enklere apper i sin helhet i den tilstanden språket er nå. Apple har et tydelig fokus på å videreutvikle dette slik at det vil fremstå som et mer naturlig valg fremover, noe som viser seg igjen i moderniseringen de gjorde av Widgets og Apple Watch apper med iOS 14 hvor disse må lages med SwiftUI om en ønsker å ta i bruk de nyeste rammeverkene for Widgets og Apple Watch.

Fortell mer om 3D-printingen!

3D-printing startet først som en fascinasjon, før det utviklet seg til en full hobby. Jeg begynte i det små med en enkel Flashforge Finder printer for å lære meg litt hvordan det virket og hva mulighetene var, og da fjorårets sommerferie ble avlyst grunnet Covid-19 fant jeg ut at jeg skulle ta steget videre til en mer fullfunksjonell printer. Valget falt da på å bestille inn et Prusa i3 MK3S kit som jeg bygget. Litt senere utvidet jeg den med Prusa sin Multi-Material-Unit MMU2S for å få muligheten til å printe ut ting i flere farger. Printeren i seg selv er ganske stabil og solid, men det er tydelig at MMU-oppgraderingen ikke er like moden, så blir fort litt skrujobb for å få den til å fungere som den skal. Heldigvis er jeg ikke sky for å ta frem skrujernet og mekke litt.

Printeren har kommet godt med til å blant annet lage små figurer som Anita benytter i samlingsstunder i barnehagen hvor hun jobber, til å lage reservedeler og forbedringer til forskjellige ting i huset og til masse annet som jeg ikke visste jeg hadde behov for.

Hvis du skal anbefale 1 TV-serie, hvilken skulle det være?

Dette er nok helt klart det vanskeligste spørsmålet hittil, da det er så mye bra å velge i og fordi jeg har interesser som spenner over et bredt spekter av sjangre, men jeg tror at om jeg måtte velge bare en serie å anbefale, så må det være Firefly av Joss Whedon. Dette er en serie som dessverre hadde et altfor kort liv, men det som ble laget av serien holder veldig høy kvalitet, med interessante karakterer og historier, samt en veldig fin balanse mellom humor og drama. Og hvem ville ikke funnet nysgjerrigheten sin i det minste bittelitt pirret av en TV-serie som bare kan beskrives som en “space western”?